Wethouder Maathuis start ‘Wereldmeiden’ in Almelo

Wethouder Arjen Maathuis was aanwezig bij de kick-of van Wereldmeiden in de regio Almelo/Rijssen-Holten. Hij benadrukte de kracht van sportdeelname voor een succesvolle integratie van vluchtelingen meisjes in de Nederlandse samenleving. “Door te sporten leer je de Nederlandse samenleving beter kennen, je vergroot je netwerk en je werkt aan je gezondheid. Het is mooi dat jullie op deze manier met allerlei sporten kennismaken en hopelijk iets vinden dat bij je past”, was zijn stimulerende boodschap aan de deelnemers.

De start van het eerste Wereldmeiden-project in de regio Almelo/Rijssen-Holten was in de ongedwongen sfeer van de aula van ISK Het Erasmus. Wereldmeiden begint met een sportcarrousel, waarin vluchtelingen meisjes kennismaken met 10 verschillende sporten. Daarna kiezen ze een sportactiviteit, die ze 15 weken lang verder mogen verkennen. Zij worden daarbij ondersteund door leeftijdsgenoten, die onder de noemer ‘maatschappelijke diensttijd’ de deelnemers op weg helpen in de Nederlandse sportwereld.

De startbijeenkomst stond in het teken van kennismaken met elkaar en afspraken maken over het vervolg. Opvallend was het enthousiasme en de openheid van de deelnemers. Zij verheugen zich vooral op de nieuwe kennismaking met leeftijdsgenoten en verwachten de Nederlandse taal beter te leren spreken. De maatschappelijke diensttijders vinden contacten met nieuwkomers belangrijk en willen de meisjes graag helpen. Op 12 juni starten ze met de wekelijkse sportcarrousel. De eerste sporten zijn streetdance en hiphop, de week erop gaan ze samen rugbyen en daarna gaan ze beachvolleyballen op het marktplein.

Wereldmeiden is een provinciaal project van Vrouwenplatform Carree, in samenwerking met Sportservice Overijssel, Het Erasmus ISK en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.

In de regio Almelo/Rijssen-Holten zijn Sportbedrijf Almelo en ViaVie Welzijn de uitvoerders van het sportproject.

Het project is mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMW in het kader van de proeftuinprojecten maatschappelijke diensttijd. Kijk voor meer informatie over Wereldmeiden op wereldmeiden.nu