Hoeveel talentvolle jongeren lopen er in jouw buurt rond?

Voor de TeamNL Talentdag van 24 november 2019 zoekt NOC*NSF samen met een aantal sportbonden jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die bepaalde kenmerken bezitten: Lang en sterk, Exposief en snel of Uithoudingsvermogen. Buurtsportcoaches kunnen een belangrijke rol in deze matching spelen! Weet jij wie het in zich heeft?!

TeamNL Talentdag
Sinds 2014 zoekt NOC*NSF met een aantal sportbonden talentvolle jongeren buiten de eigen sport. Voor een aantal sporten waarin fysieke kenmerken onderscheidend zijn, loont het om gericht op zoek te gaan naar kansrijke jongeren uit andere sporten. Daarom organiseren we samen met meerdere sportbonden de TeamNL Talentdag, waar elk jaar meer dan 400 jongeren aan deelnemen. Tijdens deze dag kunnen sportieve jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die voldoen aan bepaalde kenmerken en  een van de aanwezige sporten nog niet beoefenen, laten zien wat ze in huis hebben.

En met succes: via de Talentdag vindt de Nederlandse sport jaarlijks nieuwe talentvolle meiden en jongens. Een lange, sterke atlete die de overstap maakte naar roeien, een voetballer met veel uithoudingsvermogen die de overstap maakte naar triathlon en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Zij zijn zich optimaal aan het ontwikkelen in het nationale opleidingsprogramma van hun nieuwe sport.

Aan de Talentdag voor olympische sporten doen de Roeibond, Volleybalbond, Atletiekunie, Wielerunie, Basketballbond en Triathlonbond mee. Dit zijn allemaal laat-specialisatie sporten, sporters die tussen hun dertiende en achttiende beginnen met bijvoorbeeld roeien, hebben nog steeds kans om de wereldtop te halen. Daarom zijn NOC*NSF en sportbonden op zoek naar jongeren die juist nog niet actief zijn in een van de genoemde sporten. En die daarom dus buiten het gezichtsveld van de sportbond vallen.

Buurtsportcoach speelt belangrijke rol
Bij dergelijke overstappen spelen experts uit het veld een belangrijk rol en dus ook jij als buurtsportcoach! Jij kent de jongeren in jouw buurt goed en kan een inschatting maken van hun potentie in een andere sport. Daarom willen we jou vragen om binnen jouw buurt deze zoektocht te starten en jongeren te wijzen op de mogelijkheid van de TeamNL Talentdag.

Via jou krijgen jongeren misschien wel de kans van hun leven om in een Olympisch topsportprogramma terecht te komen!


Wat kun jij als buurtsportcoach doen?

  • Kies drie jongeren (zowel meiden als jongens) uit jouw buurt uit, te weten:
    • De snelste jongen en het snelste meisje;
    • Degene met het grootste uithoudingsvermogen;
    • De langste jongen en het langste meisje
  • Moedig ze aan om zich aan te melden voor de TeamNL Talentdag!
  • Wat doen deze jongeren? Zij melden zich gemakkelijk aan via ikwistnietdatikhetinmehad.nl


Wat gebeurt er op en na de TeamNL Talentdag?
Om potentie in kaart te brengen worden tijdens de Talentdag verschillende fysieke metingen gedaan en testen afgenomen. Na afloop worden de resultaten bestudeerd, besproken en geanalyseerd met experts van de sportbonden. Een sporter kan daarna door een talentcoach worden uitgenodigd voor een vervolgtraining om verder kennis te maken met de sport en de mogelijkheden en route tot instroom in het nationale opleidingsprogramma te bespreken.

Vind je het leuk om deze jongeren te helpen hun potentie te ontdekken, zodat jij kan bijdragen aan een nieuwe generatie topsporters! Kijk dan voor meer informatie op www.ikwistnietdatikhetinmehad.nl of kom naar de studie 2-daagse van de Buurtsportcoach Academy. Tijdens één van de workshops kom je meer te weten over talentidentificatie en wat jij hierin kunt betekenen vanuit jouw rol als buurtsportcoach. Dit wordt gevolgd door een praktijksessie onder leiding van een ervaren talentcoach.

Voor vragen kun je contact opnemen via talentdag@nocnsf.nl.