Home»Sportservice Overijssel»Publicaties»Wintercolumn»Column 7

Wintercolumn Paralympische Spelen PyeongChang 2018 - skiën


 
Wintercolumn: PyeongChang 2018

         Paralympische Spelen

Van 9 tot en met 18 maart vinden de Paralympische Spelen van Pyeongchang 2018 plaats. Paralympiërs gaan binnen de sporten alpineskiën, biatlon, langlaufen, snowboarden, sledge hockey en rolstoelcurling met elkaar de strijd aan (totaal 80 medaille onderdelen). Vanuit TeamNL nemen negen sporters deel aan de Paralympische Spelen, vijf binnen het alpineskiën en vier binnen het snowboarden. Onder hen zijn geen Overijsselaars. In onze wintercolumns in aanloop naar de Paralympische Spelen meer achtergrond informatie over de Paralympische Spelen en een korte toelichting op de verschillende disciplines.

Vandaag: Paraskiën

 
In elke discipline van het paraskiën wordt gestreden in drie verschillende klassen: visueel beperkt, zittend en staand. Atleten met uiteenlopende beperkingen kunnen per klasse deelnemen. Tijden worden daarom gecorrigeerd met behulp van een rekenmodel, waardoor eerlijke competitie mogelijk is. Er zijn vijf disciplines:
  • Slalom: de meest technische discipline in het paraskiën is de slalom. Op een relatief korte piste (hoogteverschil tussen de 140 en 220 meter) moeten de deelnemers tussen de poorten, bestaande uit uit twee enkele slalompalen, door skiën.
  • Reuzenslalom: De reuzenslalom is een technische discipline. De poorten staan verder uit elkaar en de piste is langer dan bij de slalom, hierdoor ligt de snelheid hoger.  Deelnemers skiën tussen poorten, bestaande uit twee vlaggen, door.
  • Super-G: Super-G staat voor super Giant slalom, oftewel superreuzenslalom. De super-G staat bekend om de lange bochten en een hoge snelheid. Qua lengte zit de piste tussen de slalom en de downhill in (hoogteverschil tussen de 400 en 600 meter). De poorten staan 25 meter van elkaar verwijderd en daarnaast zitten er sprongen in het parcours.
  • Supercombinatie: Bij de supercombinatie start de skiër zowel op de super-G als op de slalom. Degene die op beide onderdelen het beste resultaat bereikt is de winnaar.
  • Downhill: het koningsnummer van het paraskiën. Bij de downhill (afdaling) leggen de skiërs het grootste aantal hoogtemeters af (tussen de 450 en 800 meter). Het aantal poorten op de afdaling is van alle disciplines echter het minste. Op de downhill kunnen daarom zeer hoge snelheden worden bereikt (tot 100 kilometer per uur).

Nederlandse deelnemers:
Vrouwen

- Linda van Impelen (afdaling, super g, combinatie, slalom, reuzenslalom)
- Anna Jochemsen (afdaling, super g, combinatie, slalom, reuzenslalom)

Mannen
- Jeroen Kampschreur (afdaling, super g, combinatie, slalom, reuzenslalom)
- Niels de Langen (afdaling, super g, combinatie, slalom, reuzenslalom)
- Jeffrey Stuut  (afdaling, super g, combinatie, slalom, reuzenslalom)

Voor meer informatie zie de officiële website van PyeongChang.

 

Artikel doorsturen

Geef uw gegevens en de gegevens van de geadresseerde op om een e-mail te sturen met een verwijzing naar het artikel.

U kunt ook eventueel een persoonlijke boodschap toevoegen.


Uw gegevens

Uw naam*
Uw e-mailadres*

Geadresseerde

Naam*
E-mailadres*

Uw boodschap


* Verplicht veld