Home»Sportservice Overijssel»Publicaties»Wintercolumn»Column 8

Wintercolumn Paralympische Spelen PyeongChang 2018 - parasnowboarden, sledgehockey en rolstoelcurling


 
Wintercolumn: PyeongChang 2018

         Paralympische Spelen

Van 9 tot en met 18 maart vinden de Paralympische Spelen van Pyeongchang 2018 plaats. Paralympiërs gaan binnen de sporten alpineskiën, biatlon, langlaufen, snowboarden, sledge hockey en rolstoelcurling met elkaar de strijd aan (totaal 80 medaille onderdelen). Vanuit TeamNL nemen negen sporters deel aan de Paralympische Spelen, vijf binnen het alpineskiën en vier binnen het snowboarden. Onder hen zijn geen Overijsselaars. In onze wintercolumns in aanloop naar de Paralympische Spelen meer achtergrond informatie over de Paralympische Spelen en een korte toelichting op de verschillende disciplines.

Vandaag: parasnowboarden, sledgehockey en rolstoelcurling
 
Parasnowboarden
Binnen het snowboarden worden de medailles verdeeld in drie klassen: lower limb 1 (significante beperking in één of beide benen, zoals een amputatie boven de knie), lower limb 2 (beperking in één of beide benen, zoals een amputatie onder de knie) en upper limb 1 (beperking van het bovenlichaam). Er zijn twee disciplines:
  • Snowboardcross: twee parasnowboarders racen tegen elkaar over een parcours met (kom)bochten en sprongen.
  • Banked slalom: een nieuw onderdeel op de Paralympische Spelen! Dit is een slalom met 'banks', ofwel oplopende kombochten. In tegenstelling tot de snowboardcross werken atleten nu individueel de run af. Atleten mogen 3 runs afwerken, waarvan de snelste tijd telt.
     

Nederlandse deelnemers
Vrouwen

- Renske van Beek (banked slalom, cross)
- Lisa Bunschoten (banked slalom, cross)
- Bibian Mentel (banked slalom, cross)

Mannen
- Chris Vos (banked slalom, cross)

Voor meer informatie zie de officiële website van PyeongChang.

Sledgehockey
Sledgehockey of Para IJshockey wordt gespeeld door atleten met een lichamelijk beperking in het onderste deel van het lichaam. Qua spel lijkt sledgehockey op ijshockey. In plaats van schaatsen, wordt een speciaal ijssleetje ('de slegde') gebruikt. De sporters gebruiken twee stokken met een haakje aan het ene uiteinde en een pick  aan het andere uiteinde, hiermee kunnen ze zich voortbewegen en de puck spelen!

Voor meer informatie zie de officiële website van PyeongChang.

Rolstoelcurling
Rolstoelcurling is een gemixte sport, het team bestaat uit zowel mannelijke als vrouwelijke atleten. Een belangrijke regel is dat de voeten van de speler het ijs niet mogen raken. Voor het werpen van de steen mag een 'extender cue' worden gebruikt. Groot verschil met curling is dat vegen niet is toegestaan.

Voor meer informatie zie de officiële website van PyeongChang.

 

Artikel doorsturen

Geef uw gegevens en de gegevens van de geadresseerde op om een e-mail te sturen met een verwijzing naar het artikel.

U kunt ook eventueel een persoonlijke boodschap toevoegen.


Uw gegevens

Uw naam*
Uw e-mailadres*

Geadresseerde

Naam*
E-mailadres*

Uw boodschap


* Verplicht veld