Studiedag
Wanneer: Donderdag 5 maart 2020 van 8.00 tot 17.30 uur (facultatief tot 19.30 uur)
Waar: Diekmanhal in Enschede. Vanuit de Diekmanhal zullen we naar diverse locaties in Enschede fietsen (waaronder Grolsch Veste en IJsbaan Twente). In het kader van Fietsstad Enschede zullen fietsen klaarstaan, zodat iedereen elke locatie goed kan bereiken. 
Inschrijven: tot donderdag 27 februari 2020 via het digitale inschrijfformulier

Thema & opzet
De studiedag staat in het teken van de thema’s van het landelijk sportakkoord. Doel is om jullie te inspireren in de rollen die je als buurtsportcoach binnen de verschillende deelakkoorden kunt vervullen.

 Bekijk hieronder het promotiefilmpje Bekijk hieronder de Nieuwsflits

Doelgroep
De studiedag is interessant voor iedere combinatiefunctionaris/buurtsportcoach: of je nu werkt in de wijk/buurt, bij de sportvereniging, in het onderwijs of binnen zorg/welzijnsorganisaties.

Inschrijven & kosten
Deelname studiedag: €90,-

Deelname facultatief diner (17.30 tot 19.30 uur): €12,50
Inschrijven is mogelijk tot 27 februari 2020 via het digitale inschrijfformulier.
Deelname is inclusief ontbijt, lunch, borrel en koffie/thee tussendoor. 

Organisatie
De studiedag wordt georganiseerd vanuit de Buurtsportcoach Academy (een initiatief van Hogeschool Windesheim en Sportservice Overijssel) in samenwerking met Sportaal Enschede. Bekijk hier de flyer.

Programma

Donderdag 5 maart 2020

08.00 – 08.45 uur: Inloop met ontbijt Restaurant
Diekmanhal
08.45 – 09.30 uur: Plenaire opening Diekmanhal
Welkom door Niels van den Berg, wethouder sport & Bas Morsink, directeur Sportaal
09.30 – 12.00 uur: Themaroutes
Van jongs af aan vaardig in bewegen en Topsport inspireert
• Sportieve basisschool
• Innovatieplatform Heracles Almelo

Route 'Van jongs af aan vaardig in bewegen en Topsport inspireert'

Op de route staan:

  • Werkbezoek: Sportieve basisschool
  • Workshop: Innovatieplatform Heracles Almelo

 

Werkbezoek Sportieve basisschool
Bij basisschool De Regenboog hebben ze sinds het schooljaar 2018-2019 het roer omgegooid. Geen continurooster op deze school, maar tijdens de voormalige overblijftijd gaat de school sporten en bewegen. De combinatiefunctionaris staat vier dagen per week samen met vijf ROC Sport & Bewegen studenten op het schoolplein met een gevarieerd beweegaanbod. Dit zijn extra beweegmomenten naast de gymlessen van de kinderen. Het idee is dit jaar tot ‘Het beste beweeginitiatief op sport- en beweegbeleid 2018-2019’ verkozen bij Vereniging voor Sport en Gemeenten. Initiatiefnemers Mariëlle Siebelt (Directeur De Regenboog) en Jeroen Geerink (Combinatiefunctionaris Sportaal) vertellen hoe ze gestart zijn en hoe het initiatief nu loopt. Ben je benieuwd naar hun ervaringen, schrijf je dan in voor dit werkbezoek.
Workshopleiders: Mariëlle Siebelt (Directeur bij basisschool De Regenboog) en Jeroen Geerink (Combinatiefunctionaris Sport bij Sportaal)

 

Werkbezoek Innovatieplatform Heracles Almelo
Een voetbalstadion als een innovatieplek? Jazeker! Bij Heracles Almelo werken studenten aan vraagstukken die aangeleverd worden door het bedrijfsleven. Vaak komen bedrijven er zelf niet aan toe. Heracles Almelo is hierin de verbinder maar brengt zelf ook projecten in. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Bedrijven weten vaak niet bij wie ze moeten zijn binnen de onderwijsinstellingen met hun vragen. Saxion wil graag hun externe oriëntatie vergroten en het onderwijs op de praktijk baseren. Hoe dit platform functioneert vertelt Ivar Hageman (Innovatiemanager Heracles Almelo) in zijn workshop.

Workshopleider: Ivar Hageman (Innovatiemanager bij Heracles Almelo)

De Regenboog
IJsbaan Twente
Duurzame infrastructuur en vitale aanbieders
• Playground in one day!
• Game2Play/Jeugdwerk online

Route 'Duurzame infrastructuur & Vitale aanbieders'

Op de route staan: 

  • Werkbezoek: Playground in one day!
  • Werkbezoek: Game2Play/ Jeugdwerk online 

 

Playgrond in one day!
In één dag € 250.000,- mogen uitgeven aan een speelplek die uitdagend, interactief en verbindend is voor de hele buurt? Geen droom, op zaterdag 21 september is dit ambitieuze plan in Enschede West op de Boswinkel Plaza uitgevoerd door Yalp, Richard Krajicek Foundation, Gemeente Enschede, Sportaal, speeltuinvereniging Boswinkel en ODBS Europaschool. Het resultaat is een toekomstbestendig, uitdagend en interactieve playground. Mannes Verwer (Combinatiefunctionaris gemeente Enschede) heeft het geluk dat dit zijn plaza is. Kom kijken en ervaren hoe de playground van de toekomst eruit ziet en hij vertelt je ook meer over de totstandkoming ervan.
Workshopleider: Mannes Verwer (Combinatiefunctonaris Sport bij Gemeente Enschede)

 

Game2Play / Jeugdwerk online
Lasergamen in je eigen straat, Archery Tag of Karten op je schoolplein? Niets is te gek! In Enschede kunnen kinderen naar vaste plekken komen voor naschoolse sportactiviteiten van de combinatiefunctionarissen. Daarnaast is er sinds kort de Game2Play bus die rondrijdt door Enschede. Vol nieuwe trendy sportactiviteiten kan deze bus overal in een wijk (schoolplein, grasveldje, ..) geparkeerd worden. Zo kunnen kinderen die niet naar een instuif willen of kunnen komen toch ook verleid worden om te bewegen. Mirko Weustink (combinatiefunctionaris Sportaal) en Ivan Aloise (Wijkteams Enschede) zijn initiatiefnemers van de Game2Play bus en inspireren je graag om in je eigen gemeente ook aan de slag te gaan.
Workshopleider: Mirko Weustink (Combinatiefunctionaris Sport bij Sportaal) en Ivan Aloise (Jeugdwerk online)

Boswinkel
Grolsch Veste
Inclusief sporten en bewegen & positieve sportcultuur
• Life Goals Nederland
• FC Twente scoren in de wijk

Route ‘Inclusief sporten en bewegen & positieve cultuur'

Op de route staan: 

  • Presentatie: Life Goals Nederland
  • Werkbezoek: FC Twente Scoren in de Wijk

 

Life Goals Nederland

We bedenken allemaal manieren om projecten te kunnen bewijzen en daardoor te waarborgen. Meten is weten en de subsidieverstrekker wil altijd weten wat het project heeft opgeleverd. Life Goals Nederland gebruikt sport om kwetsbare mensen die buiten de samenleving vallen weer te activeren en te betrekken bij de samenleving. Dit doen zij volgens een bepaalde methodiek en monitoring. Inmiddels zitten zij in 25 gemeenten en door het hele land wordt hun methodiek positief ervaren. Dico de Jager (onderzoeker Life Goals Nederland) en Shahira van der Zon (projectmedewerker Life Goals Nederland) vertellen meer over de Life Goals methodiek en hoe zij sport als middel op een jonge en trendy manier inzetten voor de kwetsbare doelgroep.
Dico de Jager (Onderzoeker bij Stichting Life Goals) en Shahira van der Zon (projectmedewerker bij Stichting Life Goals)

 

FC Twente Scoren in de Wijk

FC Twente beweegt niet alleen op het veld, maar ook ver daarbuiten. FC Twente voelt een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid en gelooft in de kracht van voetbal. Sinds 2005 bestaat de stichting FC Twente Scoren in de Wijk, de stichting die namens FC Twente de sociaal maatschappelijke activiteiten uitvoert en organiseert. Wat kan je als Betaald Voetbal Organisatie allemaal betekenen voor je achterban? En waarom zou je dat dan doen? Bas Schreurs (voorzitter FC Twente Scoren in de Wijk) was er bijna vanaf het begin bij en wil je graag meer vertellen over de verschillende projecten.

Workshopleider: Laura Hofte (medewerker FC Twente, scoren in de wijk) en Bas Scheurs (projectleider Supporter van Elkaar)

IJsbaan Twente
Grolsch Veste
12.00 – 12.45 uur: Inloop met lunch IJsbaan Twente
12.45 – 13.30 uur: Gianni Romme en het sportakkoord

Gianni Romme en het sportakkoord

Wie kent hem niet? Gianni schaatste eind jaren ’90 en begin ’00 fenomenaal hard. Hij is tweevoudig Olympisch Kampioen (op de 5.000 en 10.000 meter) en tweevoudig Wereldkampioen Allround. Daarnaast behaalde hij vele andere overwinningen. Door de combinatie van zijn aanleg met gedrevenheid en doorzettingsvermogen, was hij onverslaanbaar. Na de lunch neemt hij ons mee in zijn huidige leven als sportprofessional en zal daarin terugblikken op zijn topsportcarrière  Aan de hand van zijn levensverhaal, vertelt hij welke kansen het Landelijk Sportakkoord voor een ieder met zich meebrengt, zowel voor topsporters (zoals hij vroeger was) als voor de breedtesporter!

IJsbaan Twente
13.30 – 14.00 uur: Fietsen naar Diekmanhal
14.00 – 15.00 uur: Workshopronde 1 Diekmanhal
Topsport inspireert: Sportcampus Diekman 

Workshop ‘Topsport Inspireert’

Sportcampus Diekman
In Enschede wordt Sportcampus Diekman dé plek waar topsport zich gaat ontwikkelen. Iedereen haalt het beste uit zichzelf op een plek met topfaciliteiten. Maaike Heethaar (projectleider Sportcampus Diekman) vertelt welke ambities er zijn en hoe deze bereikt gaan worden. Het Athletic Skills Model (ASM) is één van deze toe te passen methodieken. Roy Elferink (sportregisseur Sportaal) is opgeleid als ASM trainer en zal toelichten hoe ASM ervoor zal zorgen dat talent zich verder kan ontwikkelen in Enschede.

Workshopleiders: Maaike Heethaar (projectleider Sportcampus Diekman) en Roy Elferink (sportregisseur Sportaal)

Sporthal
Inclusief sporten en bewegen: uitkomsten IWP senioren en cognitieve fitness 

Workshop 'Inclusief sporten en bewegen'

Sport en bewegen met (kwetsbare) senioren

Hoe kun je kwetsbare ouderen (meer) aan het bewegen krijgen? Sandra Lampe (Buursportcoach gemeente Steenwijkerland) en Jarron de Lange (student Calo) zijn deelnemers van de Innovatiewerkplaats Senioren (IWP Senioren) die met deze vraag aan de slag zijn gegaan. Vragen die daarbij aan de orde zijn gekomen zijn: wat zijn goede aanpakken om in te contact komen met kwetsbare ouderen? En hoe hou je daarbij rekening met de verschillen in ‘gezondheidsgeletterdheid’ (health literacy)? Hoe kun je door middel van sport en bewegen niet alleen de conditie verbeteren, maar vooral ook bijdragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven? En welke aanknopingspunten biedt het begrip ‘positieve gezondheid’ ons daarvoor? In de workshop zullen Sandra en Jarron de opbrengsten delen. Zij zullen daarbij met jullie in gesprek gaan over de vraag welke kennis en kwaliteiten van belang zijn bij het werken met en voor kwetsbare ouderen.

 

In het tweede deel van de workshop gaan we zelf aan de slag met cognitieve fitness. Cognitieve fitness is een unieke trainingsmethode waarbij Fysieke Inspanning - Intellectuele uitdaging - Bewuste ontspanning worden gecombineerd met cognitieve uitdaging gericht op o.a. geheugen, concentratie en planning. De methode is in eerste instantie ontwikkeld voor ouderen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan en kan worden gezien als preventieve aanpak in de strijd tegen dementie. Tegenwoordig wordt de training ook toegepast in de GGZ, het onderwijs en het bedrijfsleven en is het te gebruiken voor een ieder die zijn of haar gezondheid op peil wil houden. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met praktische voorbeelden Brainboosters, Brainbootcamp, Abc fitness.

Workshopleiders: Sandra Lampe (Buurstportcoach, gemeente Steenwijkerland), Jarron de Lange (student Calo) en Marijke Bos (Docent Seniorensport)

Sporthal
Vitale aanbieders en positieve cultuur: pedagogisch sportklimaat en clubkadercoach

Workshop ‘Vitale aanbieders & positieve cultuur’

Samen naar een pedagogisch sport klimaat 

Wat is een pedagogisch klimaat? Wat is ervoor nodig om dit te bereiken en welke rol kun jij als buurtsportcoach hierin vervullen?  Sport kent meerdere gezichten. Wij geloven allemaal in de kracht van sport: goed voor het zelfvertrouwen, teamgeest, discipline, talentontwikkeling. Een hele lijst van positieve effecten wordt toegeschreven aan participatie in sport, aan sporten op een sportclub. Echter…. deze effecten zijn er niet vanzelf. Daar moeten we wel iets voor doen! Er is namelijk ook een andere kant aan sport. Je hebt vast gehoord van de #MeToo discussies en dat dit ook in de sport een groot probleem is. Om de waarde van jeugdsport te vergroten (sportplezier te verhogen en probleemgedrag te verminderen) is een pedagogisch sportklimaat essentieel. Nicolette Schippers-van Veldhoven (Lector Sportpedagogiek, Hogeschool Windesheimneemt ons mee in de positieve effecten van sport en maakt ons bewust van de andere effecten, zodat we actie kunnen ondernemen op 'onze club', voor onze sport.

 

In het tweede deel deelt Sharon de Witte (ClubkaderCoach Sportservice Zwolle) haar ervaringen met de begeleiding van trainers bij verenigingen. Hoe handel je als trainer in bepaalde situaties tijdens trainingen of wedstrijden? Hoeveel kennis van de sport je ook hebt, het kan toch spaak lopen op vele andere aspecten. Sharon probeert door middel van het stellen van vragen de trainers zelf inzichten te laten opdoen in hun eigen handelen. Ben jij benieuwd naar hoe Sharon aan de slag is gegaan bij de verenigingen en hoe zij haar kennis over pedagogie en didactiek overbrengt, kom dan naar deze workshop.

Workshopleiders: Nicolette Schippers - van Veldhoven (Lector Sportpedagogiek, Hogeschool Windesheim) en Sharon de Witte (Clubkadercoach, SportService Zwolle)

Restaurant
15.00 – 15.15 uur: Pauze
15.15 – 16.45 uur: Workshopronde 2 Diekmanhal
Van jongs af aan vaardig in bewegen: Vaardig, waardig, aardig

Workshop 'Vaardig, waardig en aardig'

Vaardig, waardig en aardig
Welke waarde geef jij aan vaardigheid? Hoe waardeer jij je eigen beweegleerproces en welke invloed heeft dat op het waarderen van kinderen die leren bewegen? In de workshop gaan we zelf een drietal eenvoudige jongleeractiviteiten beter leren uitvoeren. De eigen leerervaringen vormen de basis om na te denken over hoe je de vaardigheid van kinderen op een “aardige” wijze kan waarderen. In je eigen bewegingsvoorbeeld is te zien wie je bent en wat je wilt. Als je daar iets over wilt weten ben je van harte welkom.

Workshopleider: Chris Hazelebach (voormalig gymleerkracht basisonderwijs en Calodocent)

Sporthal
Duurzame infrastructuur:  openbare ruimte die uitdaagt tot bewegen, hoe dan?

Workshop 'Duurzame infrastructuur'

Openbare Ruimte die uitdaagt tot bewegen, hoe dan?
Hoe creëer je een betekenisvolle openbare ruimte, waar mensen uitgedaagd worden tot bewegen? Dit is de hamvraag van deze workshop. Aan de hand van diverse inspirerende voorbeelden laten Frank Hulleman en Erik Spiegelenberg (Nijha) zien welke mogelijkheden er zijn om innovatief om te gaan met beschikbare openbare ruimte. Na deze inspiratieronde gaan we aan de slag met drie casussen; wat is er mogelijk op een braakliggend stuk asfalt of grasveld? Hoe kun je mensen verleiden om in beweging te komen op de stoep? En welke beweegmogelijkheden biedt een parkeerplaats? Je wordt daarbij uitgedaagd buiten de gebaande paden te denken en ontdekt welke verrassende verbindingen er te leggen zijn. Samen bedenk je hoe je sportief samenspel creëert tussen diverse beleidsterreinen, verenigingen, ondernemers en bijvoorbeeld welzijnsorganisaties. Hoe je met laagdrempelige inrichtingsingrepen bewegen stimuleert en op welke manier je gebruik kunt stimuleren. Je gaat naar huis met nieuwe inspiratie en methodieken om nog meer impact te genereren met jouw werk.

Workshopleiders: Frank Hulleman (landschapsontwerper Nijha) en Erik Spiegelenberg (beweegspecialist Nijha)

Sporthal
Inclusief sporten en bewegen: verbinden zorg en sport en Bewegen op recept in Aquadrome 

Workshop 'Inclusief sporten en bewegen'

Van zorg naar bewegen - bewegen op recept in de Aquadrome
Gecombineerde Leefstijl Interventie, Zorgkosten, Sport als middel etc. Allemaal termen die voorbij komen als we het hebben over de wens om vanuit de zorg door te verwijzen naar (structureel) beweegaanbod. Samen met Menzis is Sportaal bezig om dit Enschede breed op een goede manier te organiseren. De samenwerking met gezondheidscentra en het bestaande beweegaanbod worden door een beweegmakelaar aan elkaar gekoppeld. Hinke van der Werf (regioregisseur Oost bij Menzis) en Michel van Sluijs (sportregisseur Zorg bij Sportaal) vertellen over hun ervaringen om de domeinen zorg en sport te verbinden.

 

In het tweede deel gaan we zelf aan de slag in het zwembad. Corina Deppe (coördinator zwembad van het Aquadrome) is kartrekker van het zwemprogramma Bewegen op recept. Dit programma is een praktisch voorbeeld van de combinatie zorg en sport voor de zorgbehoevende doelgroep. Wil je zelf ervaren hoe de delgroep in beweging wordt gezet, vergeet dan niet je zwemkleding mee te nemen (indien je liever wilt toekijken zonder het water in te gaan is dit uiteraard ook mogelijk).

Workshopleiders: Hinke van der Werf (Regioregisseur Oost bij Menzis), Michel van Sluijs (Sportregisseur Zorg bij Sportaal) en Corina Deppe (Coördinator zwembad Aquadrome bij Sportaal)

Aquadrome
16.45 – 17.30 uur: Borrel en plenaire sluiting Restaurant-Diekmanhal
17.30 – 19.30 uur: Facultatief diner
Sportclub Enschede

Diner bij Sportclub Enschede

In het Eetcafé van Sportclub Enschede kunnen we genieten van een heerlijk driegangendiner.

 

Elke dinsdag en donderdag maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een driegangendiner klaar in het eetcafé. Het is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en andere mensen die graag samen een hapje willen eten. Met dit initiatief biedt Sportclub Enschede kansen voor de inwoners van Enschede en vervult zij haar rol als maatschappelijk betrokken vereniging. 

SC Enschede